miercuri, 1 septembrie 2010

Gaste

Boboci
            
Boboci
     Bobocii mananca boabe de grau , porumb , si multa verdeata . Ei prefera sa doarma pe uscat , dar le place foarte mult sa inoate .Ei stau in stoluri, si le place sa stea gramada.
       Gasca cu gatul rosu, cea mai mica si compacta dintre gaste, reprezinta una dintre cele mai rare specii de gaste salbatice din lume, fiind dependenta de zonele umede si agricole. 
Boboci care mancau






       Bobocilor le trebuie cam 1 luna jumate/doua  , pentru a iesii din ou , dar pentru a se maturiza le trebuie cam 2 / 3 luni pentru a devenii gaste mari albe .
 Rasele de gaini

Gainile fac parte din clasa aves, ordinul galliformes, familia phasianidae.

Gaina este un animal domestic ce creste in tara noastra mai ales in gospodariile taranilor dar si in ferme.


Brahma este o gaina de culoare alb cu negru. Cocosu are intre 4,5 si 5,5 kg iar gaina 3,5 si 4,5 kg. O gaina produce anual 120-140 de oua.

Cochinchina este originara din china , are o culoare galben - potarnichiu si alb. Cocosul are o greutate de 4,5 - 5,5 kg iar gaina cantareste intre 3,5 si 4 kg. Gaina produce anual 80 - 100 de oua.

Wiandotte este originara din America de Nord si are culorile alb , argintiu, potarnichiu si negru, in penaj. Gaina cantareste 2,5 - 3 kg si produce intre 180 si 200 oua anual. Cocosul cantareste intre 3,5kg si 4 kg.

Alte rase de gaini: rhode-island, plymouth,  care este o rasa mixta pentru carne si oua, leghorn si italiana care sunt rase usoare , pentru oua, combatanta engleza care este o rasa luptatoare, gaina de portelan si phonix care sunt rase de ornament.

Numida meleagris este bibilica. Aceasta are 55 cm . Bibilica este originara din Africa si Arabia de Sud, a fost domesticita si raspandita in intreaga lume.


Acrryllium vulturinum, este bibilca vultur, care masoara 70 de cm. Se intalneste in Africa orientala stropicala.


 Hranirea
Cu siguranta exista o satisfactie personala in a avea propria sursa de pui, pe care sa-i hranesti si sa-i ingrijesti pentru a beneficia de oua bio si proaspete.
  • Energia este necesara pentru mentinerea sanatatii, pentru cresterea gainilor si pentru producerea oualelor. Carbohidratii si/sau grasimile sunt sursele de energie care se gasesc in boabele de cereale (spre exemplu, graul, porumbul si sorgul) si in produsele de soia.
  • Proteinele sunt necesare pentru regenerarea celulara, pentru crestere, inclusiv a penelor si pentru producerea oualelor. Carnea, produsele din soia, mazarea, lupinul si laptele praf degresat sunt surse excelente de proteine.
    hranirea gainilor

  • Vitaminele, mineralele si oligoelementele pentru mentinerea sanatatii sunt necesare doar in cantitati mici.
  • In afara de necesarul zilnic de nutrienti, pasarile de curte au nevoie si de multa apa curata si proaspata. Ar trebui sa aiba mereu la dispozitie apa rece, inodora si incolora, asemenea omului. Fiecare pui are nevoie de aproximativ jumatate de litru de apa proaspata zilnic. Daca nu primesc apa, nu vor mai depune oua.
  • Atunci cand le dai puilor resturi de prin bucatarie, asigura-te ca nu sunt mucegaite, pentru ca puii se imbolnavesc usor si mor. Nu le da frunze de ceai, cafea macinata, frunze de rubarbura, sapun, sare sau produse sarate.
  • Cojile de legume nu sunt foarte nutritive, dar pot asigura necesarul de verdeturi, mai ales daca nu ai la indemana iarba verde. Majoritatea legumelor trebuie insa gatite in prealabil, in afara de frunze, cum ar fi spanacul, laptucile si varza. Gainilor le plac tot felul de seminte, precum cele de ardei sau rosii.
  • Puii sunt pasari de dimensiuni mici ceea ce inseamna ca o cantitate foarte mica de otrava este suficienta pentru a-i ucide, asa ca daca nu folosesti produse agricole organice, spala intotdeauna fructele si legumele inainte de a le arunca in tarcul gainilor.
  • Pietrisul si calciul necesar pentru producerea oualor se gasesc in piatra de var sfaramata, cochilii de stridie fin maruntite sau prajite ori coji de oua sfaramate si prajite. Cojile de oua trebuie sfaramate pentru ca gainile sa nu se invete sa considere ouale drept hrana si sa inceapa sa le manance.
  • Gainile care depun oua au nevoie de mult calciu pentru coaja, altfel aceasta va fi subtire si se vor sparge usor. Daca nu sunt hranite cu granule din comert, care contin oricum calciu, ele trebuie hranite cu firimituri de cochilie o data pe saptamana.
           Gainile trebuie ingrijite cu atentie , si nu trebuie inchise intr-un loc inchis , pentru ca ele devin stresate .